Our News

Simons complete major project at Nuffield Cambridge

Major works on a new-build project for Nuffield Health on their hospital in Cambridge have completed, with today seeing the first patients welcomed into the new facilities.

The £30m project, with a construction value of £15m, has seen another successful collaboration between P+HS Architects and Simons Construction as the main contractor, sees a vast amount of new features and facilities, creating a more fluid flow throughout the departments, for patients and staff alike. The new 38 bed hospital includes in-patient and outpatient departments, 16 consulting rooms; Oncology and Endoscopy services; diagnostic imaging department including 2 x-ray rooms, Mammography, MRI and CT scanners; a Physiotherapy department and gym; a pharmacy and 3 state-of-the-art digital theatres. Staff areas also include a terrace and a breakfast bar. Simons have also been carrying out associated support services which include drainage, external services and external works.

Guy Noble, the art consultant brought in by Nuffield, has incorporated artwork created by Simon Faithfull and other artists and landscapists to ensure an incredibly sensitive aesthetic, for patients ease and also respecting the historic and architectural surroundings of Cambridge.

Enabling works began in late January 2014, with the main construction work beginning in March 2014. The works have provided a steel frame that has provided space and the allowance for top floor theatres, all ‘cranked‘ into and over the existing hospital, further highlighting the complexities on site within such a restricted site area. During construction, the team provided several site tours and presentations for interested parties, including the adjacent school, St Faith’s, local charity Headway and the Cambridge Construction Forum committee. The existing hospital has remained in full operational use throughout the duration of construction, which Simons handed over to the client on May 26th 2015.

The next phase of work, starting in August this year, will see Simons begin demolition of the majority of the original hospital to provide additional parking and landscaping, with the retention and refurbishment of one wing to provide the pathology department and medical records as well as staff facilities, offices and meeting rooms. This second phase, all complemented by final landscaping works, will be completed in Summer 2016.

Tom Robinson, Chief Executive of Simons said, “We are immensely proud of this project, from the incredibly high standard we have successfully delivered, to the impeccable standard our team have set across the workforce, all whilst being a few metres away from the existing hospital. Working once again with Nuffield and P+HS Architects has been a pleasure and the team have been hugely rewarded by having such a strong working relationship across our teams, fully realised by seeing the staff enjoy their new hospital. We now look forward to delivering the next phase of work to the same high standards and look forward to a full completion next Summer.“

Maxine Estop, director of the hospital, expressed her appreciation of the Simons' construction team and their standards. 'Throughout the construction of the new hospital, Simons has consistently worked to the highest standards and the finished building is all that we had hoped for. I also appreciate greatly the care that the project site manager has taken throughout to minimise intrusion into the lives of our patients, staff and neighbours.'

Joe Biggs, P+HS Architects Managing Director commented, "The completion of the new hospital in Cambridge is the result of working closely with Nuffield Health over the past 10 years delivering many highly successful projects and forming a close and detailed understanding of their requirements, qualities and values.  Furthermore, P+HS Architects have also had a long and successful relationship with Simons, delivering many complex healthcare projects together.  The Cambridge hospital is evidence of the success that can be achieved as a result of these long term and valued relationships and we are delighted with the result."

View the project here

Related Articles