Our News

Simons Design win Peterborough Development & Environment Design Award

Simons Design have been awarded the 2012 Peterborough Development & Design Award for Non-Residential Construction. Simons Design were short-listed, finalists and eventual winners for the award and judges felt the scheme was not only the most impressive new commercial/community project completed in the Peterborough area � but it completes a fantastic redevelopment site fully certified by Peterborough Building Control.

Winning this award is testament to the effort and commitment the team put in to developing the design and constructing the building. This was a challenging brief. The selection of high quality materials required tight design tolerance's, skilful installation and coordination of the all the building elements in order to achieve the desired effect. I’m pleased for all connected with the project” Darren Butler � Architect, Simons Design

Brotherhood shopping park is a redevelopment of the existing 1980’s retail park which Simons helped bring to life originally and were thrilled to redevelop it again. The refurbishment and extensions are intended to bring
the park up to current standards and attract the retail industry’s biggest out of town retailers.

As part of the redevelopment, our client commissioned the design of a 3,000 sqft unit. The brief/design intent was to build on the enhanced public realm and to create a feature building within the park, which would allow external dining and attract desirable tenants to compliment the fashion retailers. The building uses a similar palette of materials to the refurbished park, but uses them in a different way in order to give the building its own identity.

The park is now home to household brands including Marks and Spencer, Next, H&M and Outfit.

In conjunction with the Simons ’Building Greener’ policy, we’ve also showed a commitment to sustainability by incorporating features into the design with the likes of solar control features, used to limit the solar gain in the building.

“The design intent was to build on the enhanced public realm. To create a feature building within the park which would allow external dining and attract desirable tenants to compliment the fashion retailers”Darren Wallace, Design Director, Simons Design

Everything about the building took meticulous consideration. The steel work design required almost zero building tolerance to create the desired effect, the curved blocks-to-feature corners required the procurement of specific blocks, hand made by Lignacite. As a result of the attention to detail that has gone into the building, the heavy masonry feature seems to float effortlessly within the panels of glazing.

This is the second time that Peterborough has organised these awards, intended to recognise the efforts made by owners, designers and builders to improve development and environmental standards within Peterborough.

Related Articles